top of page
APS-Astrid Erkelens6678-bewerkt.jpg

Wat te doen bij overlijden

Een overlijden komt toch altijd onverwacht, ook al was uw dierbare ziek. Vol emoties weet u vaak niet welke stappen u moet zetten. Maar er moeten wel dingen geregeld worden. Mijn checklist biedt houvast terwijl ik u help op weg naar het naderende afscheid. Ik geef u alle ruimte om het afscheid op eigen wijze in te vullen. Ik luister naar uw wensen, ook tussen de regels door. Ik regel het unieke afscheid dat u voor ogen heeft.

Bel de huisarts

Neem contact op met uw huisarts of diens waarnemer. De arts zal het overlijden officieel vaststellen. U heeft een verklaring van overlijden nodig om de uitvaart te kunnen regelen.

Bel uw uitvaartverzorger

U kunt mij dag en nacht bellen om een overlijden te melden. Daarna kom ik zo snel mogelijk naar u toe. In de eerste plaats om te luisteren. Met details die bij uw verhalen horen, maken we samen het afscheid persoonlijk. Uiteraard neem ik de organisatie rondom de uitvaart op me en u ontvangt een kostenbegroting, zodat het budget geen zorg meer vormt. Ik zorg dat u alle belangrijke informatie ontvangt.

APS-Astrid Erkelens7060-bewerkt.jpg

Is er een polis?

Ga na of uw overleden dierbare een uitvaartverzekering had. Laat daarna de rest aan mij over. Ik zorg voor de administratieve kant en een correcte afhandeling. Daarnaast neem ik alle communicatie op me. Zo heeft u alle tijd en ruimte voor het afscheid.

Testament of wilsbeschikking

Steeds meer mensen laten hun uitvaartwensen vastleggen in een testament of schrijven zelf een wilsbeschikking. Zo leest u als nabestaande wat de wensen van uw dierbare waren. Vaak liggen deze papieren bij de polis van de uitvaartverzekering. Ik bekijk samen met u wat de vastgelegde voorkeuren zijn en zet ze om naar een uitvaart die uw overleden dierbare voor ogen had. Zo neemt u op unieke wijze afscheid.

Neem contact op met uw

religieuze organisatie

Was uw dierbare religieus of lid van de plaatselijke kerk? Neem dan na het overlijden zo snel mogelijk contact met hen op. De kerk is een enorme steun in deze verdrietige periode, maar kan ook op andere manieren een rol spelen. U kunt daar het afscheid houden of vraag de pastoor of dominee te spreken op een externe locatie. Zo haalt u troost uit het geloof op een manier die bij u past.

APS-6607-bewerkt.jpg

Leg de juiste spullen klaar

  • Kleding voor de overledene

  • Trouwboekje of partnerregistratie

  • Legitimatiebewijs van de overledene

  • Legitimatiebewijs van de opdrachtgever

  • Wilsbeschikking of testament

  • Uitvaartpolis(sen)

  • Adressenlijst

bottom of page